Tanoda – életünk helyszíne

… a legfontosabb, hogy szeretet legyen benne…

 

Egy oktatással foglalkozni kívánó civil szervezet stabil működéséhez szükség van megfelelő helyszínre. Ideig-óráig megfelelhet néhány átmeneti otthon, de mégiscsak az a jó, ha van egy olyan épület, épületrész, ahol megfelelő körülmények teremthetőek, és bár iskolának nem hívhatjuk, de tanoda lehet 🙂

Mire van szükség? Kezdetben legalább egy akkora teremre, ahol 6-10 gyerek kényelmesen elfér, van hely táblának, polcoknak, világos, fűthető, kialakítható mosdó, melegítőkonyha, van öltöző, esetleg torna-, kézimunkaszoba, könyvtár is elfér… 

Van Érden, Érd környékén sok kiadó ház, amiben elfér egy ilyen kis tanoda, ám azzal kellett szembesülnünk, hogy ezek az ingatlanok magas bérleti díjjal bírnak, és/vagy nem gyerekeknek szánják őket… Persze, kértünk segítséget az önkormányzattól is, hogy egy iskola használaton kívüli tantermeiben berendezkedhessünk, de nem jártunk sikerrel.  Épp ezért, mikor rátaláltunk arra az üres házra, melyben ma megtalálhattok minket, s kiderült, hogy a vagyonkezelő nyitott az egyesület céljait támogatására, nagyon örültünk… Igaz, meg kellett nyernünk egy pályázatot is, hogy a miénk lehessen, s ehhez el kellett döntenünk, mit tudunk és akarunk bevállalni.  Ám a vagyonkezelő igazán segítőkész partner volt, és mindkét fél részére előnyös, hosszú távú bérleti szerződés alapján 2014. július 1-én birtokba vehettük a Felső u. 123. alatti házat.

Nagy fába vágtuk a fejszénket, nem kétséges… Ez a ház évek óta kihasználatlan volt, s mint ahogy az Érden sajnos lenni szokott, sok mindennek lába kélt, s úgy összességében romos állapotok uralkodtak.  Hiányzott a kapu, a bejárati ajtó,  jó néhány ablak betörve,  a ház kifűtve évekkel ezelőtt,  s ez miatt salétromos volt néhány helyen a fal, lemállott a festék,  mindenütt korom és üvegtörmelék, sár és pókháló… Elvitték a radiátorokat, kibelezték a kazánt, de nem maradt épen egy mosdó vagy csap sem,  a kerítés a telek nagy részén eltűnt,  néhol ledőlt, és az udvart égig érő dudva, áthatolhatatlan akác- és bodzaliget vette körbe. 

Aztán nekifogtunk. Kitisztult az udvar, lett kapunk, bejárati ajtónk, ép ablakaink. Minden nyílászárót, korlátot és a kerítést lecsiszoltunk, a fákat fehérre, a fémeket zöldre színeztük. A leszakadt esőcsatorna helyén egy új pompázik, a kamrából konyhát, a hátsó szobából öltözőt varázsoltunk. Kifestettünk minden szobát, készült egy többszemélyes mosdó, a ház villamos-, víz- és fűtéshálózata megújult. Került a termekbe asztal,  szék,  öltözőpad,  csinosodott. Azt gondolom, emberfeletti munkával, de szeptember második hetében megkezdődhetett a tanulás, s szeptember végén már az egész ház használhatóvá vált…

Az első tanév mindenki számára emberpróbáló volt, annyira, hogy bár iskolaszinten felbővültünk a kezdeti ötből nyolc családra, de a másodikra már csak három család tartott ki…  Ezen a nyáron mégis kapott a tanoda udvara kerítést, kiegyenesedett a talaja, szép tábláink lettek, új évszakasztalunk, új polcaink, elkészült a pihenőszoba, s év közben a padló is megújult, s  szerintünk hívogató, barátságos épületünk lett. Ha kíváncsiak vagytok utunkra, ajánljuk képgalériánkat, ahol megmutatjuk, mi történt az elmúlt két nyáron.

Persze még van sok tervünk, amivel a tanoda szebb, kényelmesebb, praktikusabb lehet, s talán közben leszünk olyan sokan, hogy kicsinek is bizonyul. A bérleti szerződés 15 évre szól, úgyhogy még van idő gyarapodni,  sokasodni,  szépülni. Ám a külcsíny kevésbé fontos, mint a belbecs, s nekünk fontosabb, hogy az épületet szeretet töltse meg, minthogy palota váljék belőle. Azt látjuk, hogy akik eljönnek hozzánk, szívesen vannak nálunk, a gyerekek nagyon hamar feloldódnak, s nem igazán szeretnek hazamenni,  s ezért tettünk idáig is mindent meg, s eztán is ez lesz a fő cél.

Dolgos közösségünket nagyon sok barát, családtag, ismerős és addig ismeretlen segítette önkéntes munkával, tárgyi és pénzügyi adományokkal, kedvezményes szolgáltatási árakkal,  amiért nagyon hálásak vagyunk, és sosem fogunk elfeledkezni róluk.

Legfőképp köszönjük a Magyar Közút Nonprofit Zrt. jóindulatú hozzáállását.

És most, lássuk, honnan indultunk és merre tartunk!


 

A kezdetek…

 

 

 

 


Vigyázat, felkavaró képek jönnek…

 

 

 

 

 

…nappali volt régebben…

 

 

 

 

Valamikor ez volt az egyik konyha.
Volt mit lomtalanítani.

 

 

 

 

egy régi konyhaszekrény a szűk kamrában…
ma itt van a konyha, bár nem határolja már ennyi fal 🙂

 

 

 

 

Gyerekszoba volt talán. 
Ma is az, csak talán sokkal szebb 🙂

 

 

 

 

Egy nagyon szétvert mosdó…
Kapóra jött, még jobban szétvertük 🙂

 

 

 

 

Ez az ablak teljesen tönkrement. 
Talán egyszer itt ajtó lesz, nem is ablak.

 

S néhány kép a közelmúltból.  Szeptemberre biztosan lesz némi változás 🙂

Kerülj beljebb!

              Szép és biztonságos teraszunk lett
             

Még a nap is szebben süt, mióta ezt a termet látja 🙂

              Tábláink és évszakasztalunk advent idején

              S itt már a padló is megújult.

              Szeretjük a nyugis sarkokat.

              Itt relaxálnak.

              A kert az első nyáron, a kiserdő eltűnt.
              S végre elkerítve….