Alkotó közösségi tér az elfogadásért

 

Alkotó közösségi tér – milyen legyen?

Fogadjátok szeretettel kérdőívünket, ami arra hivatott, hogy felmérje alkotóházunk technikai feltételeit, és képet adjon arról, hogy hol látjátok szívesen a hasonló célú műhelyeket.

Hogy kit várunk majd a műhelyünkbe? Mindenkit, aki eltérő fejlődésű gyermeket nevel – és azokat is, akik nem, de fontosnak tartják, hogy gyerkőceik megtapasztalják: másképp működő társaink nem is annyira mások ♥

Egy igényfelmérés akkor éri el a célját, ha nagyon sokan reagálnak rá. Minél többen töltitek ki, annál teljesebb képet kaphatunk arról, hogy mire van szükség a jól működő közösségi helyekhez, ezért bátran használjátok ki az egyéb rovatokat is, és ajánljátok minden ismerősötöknek a figyelmébe.

Eljutni sokakhoz nem könnyű, de veletek együtt nem lehetetlen. Köszönjük, ha velünk tartotok!

 

Elképzelésünk

A projektről, röviden

Vannak édesanyák, akik különös módon választanak családi programot. Megnézik, mekkora a tömeg, a program hangereje, villognak-e fények, van-e hely, ahol elbújhat egy kicsit a gyerkőc, hogy kapható-e ilyen-olyan alapanyagtól mentes étel-ital, de a legnagyobb kérdés, hogy jól fogja-e ott érezni magát a gyermek, anélkül, hogy összesúgnának a háta mögött, vagy elhúznák az egészséges társaikat mellőle. Igen, rólunk, a sajátos nevelési igényű, vagy egy kedves megfogalmazás szerint kacifántos gyerekek anyukáiról van szó.

Célunk olyan közösségi helyszín létrehozása – első körben Budapesten -, ami maximálisan elfogadó az eltérő fejlődésmenetű gyerekekkel szemben.

Képzett szakemberek és lelkes önkéntesek közreműködésével olyan helyet álmodunk, ahol a családok az inklúzió jegyében kikapcsolódhatnak, barátkozhatnak, részt vehetnek kézműves alkotó folyamatokban. A legjobb érzékenyítés, ha nem különítjük el a fogyatékkal élő és egészséges embertársainkat, hanem teret adunk a közös elfoglaltságokhoz, miközben megadjuk hozzá a kellő szakmai támogatást is. Másképp fejlődő gyermekeket nevelő szülőknek támogató csoportokat szerveznénk, melyek során közelebb kerülhetnek különleges gyerekeikhez, megtanulhatnak együtt játszani velük, és a tanulásban hatékony praktikákat sajátíthatnak el.

Szeretnénk, ha itt a másképp viselkedő, félszegebb, nem beszélő, vagy éppen túlságosan nyüzsgő gyerekeink is elsősorban gyerekek lehetnének, és éppolyan élményeket élnének át, mint korosztályuk többi tagja.

Mi történt eddig

Jelenleg közösséget építünk, és pénzt gyűjtünk az első foglalkozások megtartásához. Közösségi oldalakon és személyes kapcsolatokon keresztül keressük és tartjuk a kapcsolatot azon önkéntesekkel, akik szívesen tartanának foglalkozásokat a gyerekeknek (pl. művészeti, kézműves, idegen nyelvi foglalkozások). Mivel anyagi hátterünk nincs, alternatív adománygyűjtésbe kezdtünk: garázsvásárokon és online árusítjuk az adományként kapott használt ruhákat és sporteszközöket. A bevétel összegét az első foglalkozások anyagköltségeinek fedezésére fogjuk felhasználni.

Erőfeszítéseket tettünk állandó budapesti helyszínünk megtalálása iránt, keressük azt a klubhelyiséget, ahol egy állandó közösségi teret hozhatunk létre.

Folyamatosan képezzük magunkat autodidakta módon (marketing, szövegírás, társadalmi vállalkozás, közösségszervezés, civil jog). Foglalkozásaink témáihoz ötleteket gyűjtünk, valamint kapcsolatba léptünk fiatal tervezőkkel, akik a foglalkozások során elkészülő produktumok tervezésében és kivitelezésében segítenek nekünk.

Következő lépések

Elsődleges tennivalónk egy helyiség kibérlése, berendezése meglévő és még beszerzendő berendezési tárgyakkal, és eszközök vásárlása a megtartandó foglalkozások tematikája alapján.

Azt látjuk, hogy nagyon nehéz úgy megmozgatni az embereket, hogy nincs a vállalkozásunknak egy központja, egy fizikailag is elérhető hely, ahová be lehet térni vagy egy rendszeresen megrendezett esemény, amelyhez csatlakozni lehet. A virtuális kapcsolatépítés ebben az esetben nem elég.
Hosszú távú tervünk, hogy a foglalkozások alkalmával létrejött közösséget a lehető legtöbb módon segítsük a foglalkozások időtartamán túl. A kézműves foglalkozások során igyekszünk olyan dolgokat is előállítani, melyek később, nagyobb tömegben gyártva akár eladhatóak is lehetnek. Ehhez designerek és formatervezők együttműködésére számítunk.

Tervünk az is, hogy a nagyobb gyerekek olyan gyártási eljárásokkal is megismerkedhessenek, melyek gyakorlásában egyre kevesebb a szakember Magyarországon (pl. varrás, bőrvarrás, papíripari technikák, stb.), bár szükség lenne rájuk. Ideális esetben e tevékenységeknek az elsajátítása túlmehet a hobbi szinten és reményeink szerint, felnőtt korukban megélhetést nyújthat.

Hogyan segít mindez másokon

Projektünk célcsoportját elsősorban a speciális nevelési igényű gyerekek, és az őket nevelő családok, pedagógusok és a velük foglalkozó szakemberek alkotják.

Szeretnénk, ha a speciális nevelési igényű gyerekek és családjaik láthatóbbá válnának és így az őket körülvevő környezet nagyobb megértéssel és elfogadással, egyenlő félként kezelné őket. Közösséget alkotva a mindennapok kihívásait könnyebb megoldani, és a felhasználhatóvá válnak a családokban rejlő potenciálok.

Ugyanakkor mi valóban hiszünk az integrációban és szeretnénk, ha foglalkozásainkhoz minél több ponton tudnának kapcsolódni normál fejlődési tempójú gyermekek és felnőttek is. Hiszünk benne, hogy a társadalom befogadóbbá válik, ha megismeri a mássággal élők érzéseit, képességeit, mindennapjait, és megfelelő támogató közegben a kölcsönös előnyök kidomborodhatnak.

 


Ezt a pályázatot adtuk be a 2017. évi Erste Higgy magadban! felhívására. Bár nem nyertünk, de sikerült a közel 300 pályázatban a 22. helyen végeznünk, és ez is szép eredmény.
Szeretnéd, hogy megvalósuljon? Mi is 🙂 Csatlakozz csapatunkhoz!